Leuk, eigen baas zijn! Maar je pensioen dan?

Leuk, eigen baas zijn! Maar je pensioen dan?

Je eigen tijd indelen, zelf je opdrachten kiezen, veel afwisseling, en vooral: eigen baas zijn. Het klinkt voor veel mensen als een droom. En dat kan het ook zijn.

Maar als je ZZP’er wordt, zitten er wel wat addertjes onder het gras. Eigen baas zijn betekent namelijk ook dat je echt alles zelf moet regelen. Wanneer je voor jezelf begint, kun je bijvoorbeeld je vakantiegeld vaarwel zeggen. En er is niemand die je betaalt als je ziek bent. Er is geen uitkering wanneer je arbeidsongeschikt raakt, tenzij je dat zelf regelt (en betaalt!). Er is geen werkloosheidsuitkering als je even zonder werk zit. En heb je al nagedacht over je pensioen?

Als je in Nederland woont of werkt ben je automatisch verzekerd voor een AOW-uitkering van de overheid. Ieder jaar tot aan de AOW-leeftijd bouw je 2% AOW-pensioen op. De AOW is een basispensioen, dat ingaat op je 67-ste of later. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je met je DigiD zelf zien hoe hoog jouw AOW straks is en wanneer je de uitkering krijgt. Let wel: de AOW is geen vetpot. Voor een alleenstaande is het op dit moment maximaal € 1.190 per maand. Bruto, dus daar moet nog belasting van af. Heb je een partner? Dan is dat bedrag lager.

Alleen een AOW-uitkering is vrijwel zeker onvoldoende om je huidige leven voort te zetten als je met pensioen gaat. Geen probleem voor werknemers, want die sparen bijna allemaal voor een aanvullend pensioen (en voor alle andere dingen die hierboven zijn genoemd) bij hun werkgever. Dat gaat vrijwel automatisch! Als je ZZP’er wordt dan moet je zelf wat regelen. Of niet natuurlijk, maar dan moet je later wel héél erg zuinig aan gaan doen. Of doorwerken tot je erbij neervalt…

Ben je ZZP’er of ben je val plan ZZP'er te worden? Dan hebben we voor jou hieronder 5 tips op een rijtje gezet. Voer deze tips uit en je weet zeker dat je pensioen goed is geregeld. Zo kun je nu doorgaan met ondernemen en heb je later nog steeds detijdvanjeleven.

Goed om te doen als ZZP’er: zelfstandig je pensioen regelen met deze 5 tips

  1. Zat je al bij een pensioenfonds voordat je ZZP’er werd? Check of je daar kunt blijven sparen voor je pensioen. In veel gevallen is die mogelijkheid er. Je betaalt dan wel de werknemerspremie én de werkgeverspremie.
  2. Er zijn ook aanbieders die speciaal voor ZZP’ers een pensioen hebben ontwikkeld. Een voorbeeld daarvan is ZZP Pensioen, een initiatief van onder andere Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen en pensioenuitvoerder APG. Ook verzekeraars en banken hebben vaak pensioenproducten voor ZZP’ers.
  3. Je kunt je appeltje voor de dorst natuurlijk ook helemaal zelf regelen, bijvoorbeeld door te sparen. Maar let op: dan mis je wel het belastingvoordeel van een echte pensioenregeling. Daarom is het goed om je eerst te verdiepen in tip 1 en 2.
  4. Ook (veel) langer doorwerken kan een alternatief zijn als je geen pensioen hebt. Maar vraag je wel af of je dat ook kunt en wilt. Pianoles geven lukt misschien nog wel als je 70 jaar bent, maar op een ladder staan is op die leeftijd een stuk lastiger…
  5. Denk er bij het bepalen van je uurtarief aan dat je niet alleen je huis en de boodschappen moet betalen. Een reservepotje voor als je ziek wordt, een arbeidsongeschiktheidsverzekering én je pensioen: je moet het als ZZP’er allemaal zelf regelen én betalen. Pas daar je tarief op aan en vergeet niet om voor al die zaken ook echt geld opzij te zetten.

 

     

 

 

 

 

Thema's

Nieuwsbrief