Plezier op je werk!

Plezier op je werk!

Als de wekker gaat denk je dan: Yes! Ik mag weer aan het werk! Of denk je: Ik draai me nog even om. De ideale baan moet energie opleveren en geen energie kosten. De tijd van een vaste baan tot aan je pensioen is voorbij. Dus: hoe ga jij ervoor zorgen dat je met plezier naar je werk gaat en je jezelf tegelijkertijd blijft ontwikkelen? Wij geven een aantal tips.

1. Investeer in je werkrelaties
Pak de telefoon of ga even langs in plaats van een mail te sturen. Praat niet alleen zakelijk, maar vraag ook eens hoe zijn of haar weekend was. Wees oprecht geïnteresseerd. Of ga eens met collega's borrelen na werktijd! Het zorgt ervoor dat je zakelijke relaties ook een beetje persoonlijk worden en dat werkt vaak een stuk prettiger.

2. Neem het initiatief
Het kan verleidelijk zijn om te wachten op wat er komen gaat, maar je kan ook zelf het initiatief nemen. Als je zelf actie onderneemt, zet je dingen in gang en loop je vooruit op mogelijke toekomstige situaties die voor jou belangrijk zijn. Je hebt zo ook een grotere kans dat je voorkomt dat dingen misgaan. 

3. Doe de belangrijke dingen als eerste
Dat klinkt heel logisch, maar hoeveel dagen begin jij met het lezen van mailtjes die eigenlijk niet het belangrijkst zijn? Een cursusje timemanagement kan je hierbij goed helpen.

4. Verbeter je presentatievaardigheden
Het is natuurlijk fijn als je baas of het bedrijf waarin je werkt openstaan voor jouw ideeën. Goede ideeën zijn daarbij essentieel, maar bijna net zo belangrijk: hoe presenteer je jezelf en jouw ideeën op een manier die overtuigt en boeit? Het verbeteren van je presentatievaardigheden gaat je hier zeker bij helpen. 

5. Bewaak je grenzen
Ben jij zo iemand die altijd klaar staat om te helpen? En collegiaal voor alle collega’s koffie haalt? Het gevaar is dat je geen ‘nee’ durft te zeggen en dat je eigen werkzaamheden lijden onder je collegialiteit. In dat geval is het zaak om je grenzen te bewaken door ‘nee’ te zeggen of door zelf eens hulp van een collega te vragen. Het is belangrijk dat je genoeg tijd hebt om je eigen werk goed uit te voeren. Voorkom dat de drukte zich omzet naar stress, want het is de bedoeling dat je plezier hebt en houdt in je werk.

6. Stap uit je comfort-zone
Het komt voor dat je een gesprek opvangt of dat je twijfelt of je iets wel durft te zeggen. Probeer in zo’n situatie eens niet te twijfelen en spreek je gewoon uit. Door uit je comfort-zone te stappen ontwikkel je jezelf  en word je een waardevollere werknemer/collega. Je zult merken dat anderen jouw mening waarderen en dat het eigenlijk niet nodig is om onzeker te zijn over wat je vindt.

     

 

 

 

 

Thema's

Nieuwsbrief