Zo werkt een pensioenfonds in 3 stappen

Zo werkt een pensioenfonds in 3 stappen

Stel je voor: je hebt miljarden euro's op je rekening. 1.400 miljard euro om precies te zijn. Al dat geld heb je gekregen van de werkende mensen in Nederland. En het mooie is: Je kunt het uitgeven aan (bijna) alles wat je wil.

Er zijn wel een aantal richtlijnen waar je aan moet voldoen: je bestedingen moeten geld opleveren en er mag geen groot risico zijn dat het geld verdwijnt. Je moet er verantwoord mee omgaan, nu en in de toekomst. En oja! Ondertussen moet je de mensen die met pensioen zijn in Nederland maandelijks van inkomen voorzien en zorgen dat je genoeg hebt voor de mensen die straks met pensioen gaan.

Dit is de uitdaging waarvoor pensioenfondsen zich elke dag inzetten. Voor jou. In dit artikel leggen we in 3 stappen uit hoe ze dat doen.

  1. Grofweg 90% van de mensen die een werkgever hebben dragen elke maand een deel van hun salaris af voor het inkomen voor later. Dit doen ze bij een van de ongeveer 200 pensioenfondsen die Nederland telt.

  2. Al het geld wordt geïnvesteerd en belegd door de pensioenfondsen. Deze beleggingen worden gespreid gedaan om risico’s te beperken. Elke dag wordt een afweging gemaakt in wat het beste rendement oplevert.

  3. De pensioenfondsen staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij controleren dat er later pensioen voor jou is en dat pensioenfondsen ervoor zorgen dat de mensen die nu met pensioen zijn iedere maand pensioen als inkomen op hun bankrekening gestort krijgen.

Wat JIJ er aan hebt
Door ieders bijdrage te bundelen staan we samen sterk. En omdat de pensioenfondsen namens ons allemaal en voor de lange termijn investeren, zijn de rendementen hoger. Met andere woorden: pensioenfondsen maken er wél een pot, maar géén potje van. En dat is maar goed ook!

Meer weten over jouw pensioen? Kijk dan hier.

Lees ook

Thema's

Nieuwsbrief