In 7 stappen je geldzaken op orde

In 7 stappen je geldzaken op orde

Heb jij een overzicht van je financiële situatie van nu? En weet jij hoe je er later, financieel gezien, voor staat? Met deze checklist wel!

 1. Zorg voor een overzichtelijke administratie
  De kans is groot dat je administratie uit papier en digitale documenten bestaat. Zorg er in beide gevallen voor dat je je administratie in mappen hebt opgeborgen, zodat je weet waar je wat kunt terugvinden. En het is een goed idee om van je digitale administratie regelmatig een back-up te maken.
 2. Houd belangrijke post apart
  Als je post krijgt is het slim om meteen uit te zoeken wat je ermee moet: moet je iets betalen? Moet je ergens op reageren? Moet je iets bewaren? Maak dan drie aparte stapels en berg deze op als je je administratie gaat bijwerken (zie tip 3).
 3. Werk je administratie regelmatig (bijvoorbeeld: 1 keer per week) bij
  Kies hiervoor een vast moment. Als je regelmatig je administratie checkt, kom je nooit voor verassingen te staan. Het is slim om rekening te houden met vaste momenten in het jaar, zoals je belastingaangifte die je voor 1 april moet doen, in december is het tijd om je te verdiepen in je zorgverzekering en als je je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) ontvangt, is het goed om op dat moment je pensioenstatus te checken.
 4. Zorg dat je genoeg geld op je bankrekening hebt staan
  Als je regelmatig je administratie doet, heb je vaste betaalmomenten. Maar zorg er ook voor dat je in onvoorziene situaties voldoende geld op je lopende rekening hebt staan (zie tip 6).
 5. Breng je maandelijkse inkomsten en uitgaven in kaart
  Zo krijg je inzicht in wat je per maand uitgeeft en wat er binnenkomt en hoeveel (extra) ruimte je hebt om te sparen of om een extra aflossing te doen van bijvoorbeeld je hypotheek.
 6. Zorg voor een buffer
  Wees voorbereid op een onverwachte uitgave. Bijvoorbeeld voor een kapotte wasmachine of een reparatie aan je auto. Dit zijn de duurste apparaten in het huishouden. Je zult net zien dat je auto een grote beurt nodig heeft op het moment dat je wasmachine kapot is gegaan…
 7. Spaar voor een specifiek doel
  Af en toe wil je iets nieuws, lekker op vakantie of is je interieur aan vervanging toe. Maar dat kost nogal wat. Voor zulke doelen is het leuk om te sparen. Met deze tips heb je inzicht in je inkomsten en uitgaven, dus is het makkelijk om uit te rekenen hoe lang het duurt voor je je spaardoel hebt bereikt. Met deze tips gaat het sparen nog sneller!

Wil je meer informatie over geldzaken? Ga dan naar de website van Wijzer in geldzaken.

     

 

 

 

 

Thema's

Nieuwsbrief